Wednesday, September 23, 2009

Niue, een memorabel hoogtepunt

Het is een memorabele tocht geweest om hier te geraken, de eerste keer dat ik eigenlijk vreesde voor de veiligheid van de boot en bemannning, Na vijf dagen rustig varen, een supergrijze dag, af en toe regen en windvlagen, opbouwend tot een stormachtige gierende wind met respectabele golven en verwarde zee, de boot werd met een regelmaat in de golven gesmeten met een enorm gedreun, de boot kraakte alsof ze op elk moment kon exploderen. Vierentwintig uur aandewindse koers in dit weer, alweer geen oog dicht kunnen doen, honderd verschillende noodevacuatieplannen uit zitten denken, wat mee te nemen en Eve & Jan taken toewijzen wat te doen in geval van nood. Shit, wanneer houdt dit geweld eindelijk op?
Maar die ochtend kwam de verlossing, Niue in zicht! Ik was nog nooit zo opgelucht geweest om land te zien! Daarenboven kregen we een verwelkoming van een bultrug walvis met haar kalf op nog geen 20 meter van onze boeg. We waren al snel onze miserie vergeten...



Maar de echte verrassing kwam pas toen we het mysterieuze eiland gingen verkennen.
Een grillige kust met steile klippen en door de zee gesculpteerde grotten en dat heeft alles te maken met het feit dat het eiland een zestig meter hoog (en 20 km diameter) koraalatol is. Tientallen grotten, spleten, canyons, lagunes en natuurljike zwembaden in een tropisch klimaat. Wow! Er is zelfs een echte tropische jungle vergroeid op die omhoog gestoten koraal bodem, dezelfde bodem die je normaal door je duikmasker 3 meter onder wateroppervlak exploreert, en nu...?? of heb ik dat nu gedroomd?


Onder water is het landschap nog mooier, nog dramatischer, je zwemt letterlijk door het zonlicht gecreƫerde 'clair - obscur' beelden van de weelderige koraal canyons, walvissen defileren met hun jongen langsheen onze boot, een schouwspel waar ik al jaaaren van droom om live te kunnen meemaken, en hier ligt het gewoon op ons te wachten. We hebben letterlijk met die magnifieke beesten kunnen zwemmen, op enkele meters afstand, en het was liefde op het eerste zicht... :)
Niue is een hoogtepunt!