Friday, February 26, 2010

land van de lange witte wolk

Opua, NZ
De volgende ochtend (na onze aankomst) komen aan boord:
Customs met een set honden (op zoek naar drugs én explosieven), immigration met een op de inquisitie geinspireerde vragenlijst en tenslotte de "MAF biosecurity" met een grote vuilniszak klaar om alle verse, levend of dode, hermetisch verpakte of zelfs ingeblikte etenswaren in beslag te nemen. Ik voel me een op heterdaad betrapte crimineel. We mogen van geluk spreken dat het vandaag een drukke dag is op de quarantainesteiger, zodat er geen tijd is voor een onderzoek van het onderwaterschip (Het betreft eendenmosselen, zeewier of kleine zeedieren die je zou kunnen meeslepen aan de kiel van je boot). Geen tijd, we mogen 'gewoon' binnen! Wahou!!
Wanneer de week van de feestjes en de bbq's en de tombola's uiteindelijk voorbij zijn, beslissen we verder zuiwaarts te zeilen langs de heuvelachtige oostkust van het noordeiland. We varen naar Auckland, the city of sails!
Zestig mijl van ons doel varen we Whangarei binnen, het Mecca voor de wereldzeiler en budgetvriedelijker dan Auckland, we kunnen een deal van de eeuw sluiten met een poepsjieke 4x4 campervan (met 4 schuifdaken én electrische gordijnen!!!) van een 92 jarige man, en mogen daarenboven nog gratis gebruik maken van zijn meerboei die hij nu toch niet meer gebruikt. NZ is great!!



Hier begint ons Kiwi-road avontuur.
We reizen drie maand lang in ons busje (met en vooral zonder Jan), trekken door het mooie noord- en het hallucinante zuid eiland, leggen 7000 km af op slingerende wegen langs talloze afgestompte vulkanen en eeuwenoude kaori wouden. We wildkamperen op eindeloze verlaten stranden, langs lichtgevende turqoise bergmeren, wit kolkende bergrivieren, of vanop een bergtop met een sfumato landschap op een fiordenmeer, etc etc,.. zoveel meer ( ik ga hier niet al onze romantische plekjes uit de doeken doen). Enfin, als bonus krijg je er een wildlife bij met een aanbod van beesten waar een normaal mens nog nooit heeft van gehoord, en ik bedoel hier niet de onderstaande foto van een zeeleeuw :)

meer foto's op de NZ fotogallerij van de website

Noot:
Quasi elke toerist in Nieuw Zeeland koopt of huurt een kampeerbusje, en het loont de moeite!
Voor een tweeduizend euro koop je er eentje en je stopt, slaapt en blijft waar je het leuk vind. Een vierwiel aangedreven busje is nog beter omdat je op mulle stranden, langs aardewegen en door modder en riviertjes kan cheesen. Dolle pret en gegarandeerd zonder vervelende kampeer- buren!!
Met een beetje geluk verkoop je de 'van' voor dezelfde prijs als aankoop of, zoals in ons geval, zelfs met winst! Sweet as!