Friday, October 24, 2008

Lente in Buenos Aires

Argentinie, het beloofde land van melk en honing, het land waar den Che ter wereld gebracht is.
Een land dat olie, steenkool, goud, koper, skiresorts, superdeluxe slaapbussen, buitenaards lekkere steaks, heerlijke wijn en chocolade heeft, walvissen, pinguins en dat zich zelfs een deel van de zuidpool heeft toegeeigend!
Maar waarom blijft het hangen in een sluimerende staat van
De Politiek! Wij als Belgen kennen er alles van!

in een notedop: De miserie is begonnen met de vuile oorlog en de militaire dictatuur van Videla in de jaren 70, daarna veeeel schulden gemaakt, een beetje extra pesos drukken om de fynanciele put te vullen, inflatie, corruptie, privatisatie, nog meer corruptie,... soit, een klassiek Zuid-Amerikaans scenario!
Als je in BA arriveert hangt het in de lucht!

Het aantal bestolen toeristen die we hebben ontmoet is fenomenaal! Camera's, I-pod's of Laptop's, allemaal verdwenen!
Er zijn snatchers, scammers, muggers, shmoozers, bagslashers en 'birdshitters'.
Deze laatste zijn nomenteel erg aktief in de stad. Iemand benadert je langs achter en spuit een vettige, stinkende pasta op je rugzak. Je verschiet even maar die persoon helpt je graag met de rugzak van je schouders te halen. Een collega grijpt de zak en loopt, rijdt, fietst of vliegt ermee weg! Zoiets in je achterhoofd houdt je scherp, on the razors edge, and keeps the juices flowing... '


Maar de sfeer in Buenos Aires is schitterend! Tango! Het is alsof de muzikale tijd is blijven stilstaan in de jaren 40. Jong of oud, dik of lelijk, in de straten, onder kiosken, in bars, theaters, op markten. Overal zie je de mensen dansen. Het is pakkend!


Maar er is zoveel meer!
In Recoleta is er het Cemeterio waar graftomben door architecten zijn ontworpen en in het Museo de Belles Artes zie je Rothco, Morandi en Modigliani naast mekaar tentoongesteld.
(toevallig allemaal mijn facorieten)
Er is San Thelmo dat bulkt van de voluptueuze fifties architectuur, rommelmarktjes en
geestige brocante- & designshops, er is Palermo waar je lekkerder Italiaans eet dan in Italie,
en in het oude La Bocca moet je zijn voor Italiaans ijs... en dat allemaal voor geen geld.
Bofkonten als we zijn krijgen we er nog een gratis jazz festival bovenop kado!
Het leven is mooi en de lente is zalig!! (en Eve is in haar nopjes!)
We (=lees Eve) kunnen het niet laten om zelf een tangocursus te volgen en de Argentijnse show te stelen, maar daar gaan we geen beelden van geven - We willen geen mensen ontmoedigen... ;)