Thursday, September 20, 2007

Portugal - Porto - Lisboa

Povoa de varzim, je spreekt het uit alsof je een hete aardappel in je mond hebt
en dan zit je dicht bij het lokaal dialect. Een erg leuk sfeertje in dit haventje trouwens,
goedkoop, en bijgevolg barst het hier van de circumzeilers die
nog allerlei klussen moeten doen alvorens naar Madeira of de Canarische over te steken.
Same for us, ik probeer al maanden dat verdomde zonnepaneel te doen laden, je weet wel, gratis zonne-energie, maar al wat ik er tot nu toe gratis bij kreeg was een gecrameerde connector en dito kabel. Een afspraak met een electricien is uiteindelijk misgelopen, maar we zullen verder
wel iemand vinden die dit voor ons oplost.
Dan is er het prachtige idyllische Porto. Ik vind dat het iets weg heeft van Venetie. Wij konden daar wel daaaagen blijven, flaneren in die schilderachtige straatjes, of terrassen met panoramisch zicht op de Douro rivier en de stad.
Maar gezien we daar niet met de boot welkom waren zijn we daar slechts 1 dag gebleven, kwestie van principes ;)
Verder geen knijt wind langs die befaamde (onvoorspelbare?) Portugese kust, geen zuchtje, dus alles op motor, goed voor de batterijen van de boot maar slecht voor de onze. Gelukkig was er de hele tijd een stralende zon en af en toe dolfijnen, en dat is ook wel iets waard!


Varen op een zeilboot zonder wind en op motor kan je perfect vergelijken met een
sensorische deprivatie floating tank. Je ziet niets, hoort niets, voelt en ruikt ook niets behalve het gedril en de geur van die dieselmotor en dito uitlaatgassen!



Maar dan aankomen in het oude Lissabon na een week motorhoppen!! Wat een sfeer! Het was alweer een Alibaba´s cave die voor ons openging: Er waren zelfs mensen, en bars, restokes, winkels, architectuur, en cultuur! 2 good 2 B true!



Uiteindelijk zijn we 5 dagen in de schitterende stad geweest en hebben Cascais en Sintra ook bezocht, zodat we weer voldoende prikkels hebben opgedaan om enige tijd verder te kunnen en de volgende etappe te kunnen doorstaan: de 480 mijl lange tocht naar Madeira/Porto Santo.
Probleem als we op zo'n zalige plek aankomen heeft Eve het zo naar haar zin dat ze niet
weg wil omdat er nog zoveel te doen is! Met ijzeren discipline hijst de kapitein de zeilen en vaart richting nieuwe horizonten. :))