Friday, September 26, 2008

Salvador da Bahia

Gesitueerd aan de 'Baía de Todos os Santos' en de Atlantische oceaan, en op 1550 km oostwaarts van Brasilia, ligt Salvador, de eerste koloniale hoofdstad van Brazilie. Door de slavenhandel van de Portugezen (voor de rietsuiker industrie), is 80 procent van de bevolking nog steeds van enige Zwart-Afrikaanse afkomst, en dat voel je. Mooie mensen en koloniale architectuur gemengd met Afrikaanse ritmes in de straten geven een unieke sfeer aan de stad.

De kleurrijke oude stadskern, 'Pelourinho' alias slavenmartelpaal, dateert uit de 16de eeuw en is quasi integraal bewaard gebleven. (Jesus, ik zou beter reisgidsen schrijven)


We waren erg blij toen we na '23 uur in de rodoviaria (busterminal) aankwamen, én dat we door schoon volk werden opgehaald (een vriendin van Eve's zus). Minder enthousiast waren we toen we momenten later met ons rugzakken in een favela (sloppenwijk) rondliepen. Dat is één ding dat je écht moet doen als je overvallen wil worden! In ons geval waren we niet alleen, en Sylvia verzekerde ons dat deze favela een veilige was...? slik! Sylvia is een populaire madam in haar favela. We waren onder de indruk van een schoolproject dat ze daar (al grotendeels) heeft gerealiseerd om straatkinderen gratis taallessen, internet en eten te bieden.

De rest van de week verbleven we "uptown" bij Carlos, een supersympatieke jurist in spee, en Flaky zijn frigo openende en soapverslaafde hond. Carlos wist precies wat de prioriteiten waren en gidsde ons meteen naar de beste en wereldbekende ijsroombar van Bahia. Natuurlijk hebben we ook een aantal van de 365 barokke kerken bezocht. Vergulde interieurs, voluptueuse maria´s en engeltjes, en (volgens Eve) knappe Sinten (?)..., hier weten ze het religieuze leven aantrekkelijk te maken. Schitterende uitzichten, lekker eten "al quilo" (per gewicht: de ritz vergeleken met die karton verkopende selfservices bij ons) en afro-sfeer in de straten.
Liters ijsroom, chokoladetaarten en agua de cöco later, en met versleten "Havainas"zolen (=braziliaanse teensletsen) stappen wij op de bus richting Minas Gerais, het barokke heuvelland.
op enkel 27 uurtjes van hier...