Thursday, June 26, 2008

Grenadines

Yep, we hebben het gehad! De meest degoutante oversteek van de reis! 400 mijl scherp aan wind, in (te) grote golven, met véél wind of geen wind, squalls, maar wel altijd die ge*§#drekkinge golven! Komt daar nog ’s bovenop dat het erg bewolkt was, en dat is iets wat we als bijna ingeweken “Cariebelgen” niet meer gewoon zijn!

Dit zijn “tropical waves”, de voedingsbodem voor hurricanes, iets waarvoor we nu zo snel mogelijk naar het zuiden vluchten! In Trinidad, Curaçao of Venezuela ben je veilig weg van die monsters.
Het was 5 dagen (winchen, ploegen, kappen, vloeken, balen) later toen we het anker lieten vallen in Port Elisabeth, Bequia (zeg bekwei). Zalig! Een baaitje waar de tijd sinds decennia is blijven stilstaan en dat je al de miserie van de afgelopen decennia doet vergeten! Menig circumzeilers hebben hier het anker definitief ingebetoneerd. Zelfs het aantal charterboten kon ik op één hand tellen. T’is off-season, misschien wel het beste moment om in de Grenadines te zijn! De bars en restaurants zijn er een beetje gedilapideerd bij, maar als we de volgende dagen rondtrekken, ontdekken we een erg mooi, authentiek, toeristenloos eiland.
De meest zuidelijke punt van Bequia heet “the Moonhole”, een ex- nederzetting van een sekte gesticht door een Amerikaanse Vietnam veteraan.. Tientallen vervallen grotbungalows in een flauw afkoosel van “neogaudiaanse” architectuur (stabiliteit was duidelijk niet hun sterkste vak). Maar wel een voorbeeld van creativiteit en integratie. Vreselijk intrigerend, te meer dat we er eigenlijk niet binnen mochten!
Mustique
Nog zo’n mythe van een eiland, waar de rijksten der aarde zich hebben teruggetrokken. Een heel eiland als een idyllisch prachtig onderhouden park, vol met gigantische neoromantiek villa’s, waar iedereen erg vriendelijk is en zich verplaatst in een golfcart, en waar criminaliteit nog moet worden uitgevonden… zoiets…
Canouan, is de helft eigendom van één *****resort, waar je $200 p/p inkom voor moet neertellen, spijtig, want de autochtonen in de andere helft zijn er erg vriendelijk!
Maar ook goed, want dit resort geeft werk aan 600 eilandbewoners!
Meyreau… Onze favoriet! en dan nog in off-season! Salt Wistle Bay, verlaten stranden, mooie natuur, een schattig authentiek dorpje, cristalclear aquaturqoise water, mooie riffen, zucht…

Tobago Cays, het postkaartje van de Caraïben… met té veel cruisers.

Palm Island, Little Saint Vincent, Carriacou , Grenada...